By Marcel Breuer

Knoll Wassily Chair van Marcel Breuer

De mensen die van design houden kennen deze stoel natuurlijk allang. Of je de stoel nu mooi vindt of niet, het is een uniek stuk die door veel mensen wordt gezien als de meest bekende stoel ter wereld. Om meer te vertellen over deze stoel, moeten we een stapje terug doen in de tijd. De stoel is namelijk in 1925 ontworpen. De stoel stond bekend als de eerste stoel die is voorzien van een gebogen buisframe gemaakt van metaal. Marcel kwam in de tijd dat hij bij bij Bauhaus werkte, op het idee door een fiets. De fiets was ook gemaakt van een gebogen metalen frame.

Het fascineerde hem en bracht hem tot het ontwerp van de B3-stoel, die in de jaren ’20 door Thonet geproduceerd werd. Wassily, zoals wij de stoel nu noemen, werd pas later in gebruik genomen. Toen het Italiaanse bedrijf Gavina de productierechten in handen kreeg. Zij wisten dat Wassily Kandinsky bijzonder geïnteresseerd was in deze stoel. In 1968 kocht Knoll International Gavina de stoel, met als belangrijkste reden, het bemachtigen van de Breuer collectie. 

Onder Knoll werd de stoel een groot succes!

Source: Thijs Tervoort

Meer over de stoel zelf. De stoel is dus gemaakt van een naadloos buisframe, die is afgewerkt met een finish van gepolijst chroom. De zitting van de stoel is gemaakt van Belting Leather van Spinneybeck. Dit leer werd tijdens de industriële revolutie gebruikt voor de aandrijving van machines en staat met name bekend om het behoud van zijn vorm. Daarnaast is de stoel ook nog verkrijgbaar in Haired Hide, een koeienhuid, waarvan ieder stuk uniek is. 

De stoel is en blijft een uniek item, die door veel mensen worden gezien als een must-have.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *