Jacobus Cornelis Johannes van der Heyden

Ook wel JCJ Vanderheyden genoemd, was een Nederlands beeldend kunstenaar, werkzaam als kunstschilder, graficus, collagekunstenaar, fotograaf, beeldhouwer en cineast in een non-figuratieve stijl. JCJ van der Heyden was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vliegtuigraam

Groenland by JCJ Vanderheyden

Een verblijf in het Verre Oosten (1977), reizen naar China (1989) over de Noordpool (1990) en de Himalaya (1979, 1986) inspireerden hem tot werken die de aandacht vestigen op begrenzing en deling, leegte en weerkaatsing. Onder andere vanuit zijn vliegtuigraam bestudeerde hij tijd, licht en ruimte. De zo ontstane series zijn een belangrijk hoofdstuk van zijn omvangrijke oeuvre.

De Grote Analogie de Dingen

Vermiljoen met Wit

Zijn uiteindelijke oeuvre als kunstenaar laat zich volgens Ad de Visser (1998), niet eenvoudig classificeren. Het valt volgens hem te beschouwen als “een neerslag van processen in onze geest, waar voortdurend nieuwe beelden en noties worden opgeslagen en in verband gebracht met eerdere gewaarwordingen, die op hun beurt weer tot leven worden gebracht. Zijn schilderijen, foto’s, reproducties en videobeelden geven “een blik in het hoofd van Van der Heyden: het “laboratorium” of “archief” waarin hij op zoek is naar De grote analogie de Dingen.”

Een aantal van JCJ Vanderheyden zijn kunstwerken zijn bij WESTSIDE te koop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *