Naomi Campbell

Naomi Campbell, een naam waar je niet omheen kunt als het gaat om mode en black-culture. Naomi Campbell was het eerste zwarte model dat te zien was op de voorpagina van de Franse Vogue en het tijdschrift TIME. Haar allereerste publieke optreden was al in 1978, waar de destijds zeven jaar oude Naomi optrad in de videoclip van “Is this love” van Bob Marley. Later, op 15-jarige leeftijd, werd Campbell door een scout van Elite Models ontdekt. Ze liep destijds met een paar vriendinnen door de wijk Covent Garden. De scout vroeg haar of ze een proefopnamen wilde laten maken, en augustus 1988 was Naomi als eerste donkere fotomodel op de cover van het Franse magazine Vogue te zien. Iets wat nog nooit eerder in de geschiedenis van het tijdschrift was gedaan. Het jaar daaropvolgend zou Naomi ook op de voorpagina van de Amerikaanse editie van Vogue te zien zijn. Samen met collega’s Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evengelista en Claudia Schiffer behoort Naomi Campbell tot een select groepje supermodellen. 

The Books – De kunst van schoonheid

Deze gesigneerde, gelimiteerde, tweedelige Collector’s Edition viert Campbell’s opmerkelijke carrière te midden van de grootste legendes van mode en fotografie met adembenemende afbeeldingen en exclusieve autobiografische tekst. Deel 1 toont het allerbeste van Campbell’s portfolio, met foto’s van onder meer Mert Alas en Marcus Piggott, Richard Avedon, Anton Corbijn, Patrick Demarchelier, Steven Meisel, Helmut Newton, Herb Ritts, Paolo Roversi, Mario Testino, Ellen von Unwerth, en Bruce Weber, en onvergetelijke shoots als Peter Lindbergh’s, Josephine Baker’s en Jean-Paul Goude’s. 

Deel 2 bevat Naomi’s uitgebreide autobiografische tekst, geïllustreerd door tijdschrift omslagen, advertenties, nooit eerder vertoonde persoonlijke snapshots, video stills en meer. Naomi herinnert zich haar jeugd; het begin van haar modellencarrière; haar werk met de grootste modeontwerpers, waaronder Azzedine Alaïa, John Galliano, Marc Jacobs, Karl Lagerfeld, Gianni Versace; en het ervaren van de snelle opkomst tot superster. Fotograaf Biografieën en een geïllustreerde bijlage zijn ook inbegrepen.

In een oogverblindende ontmoeting van kunst en mode, wordt Volume 1 gepresenteerd in een meervoudig kunstwerk van de Britse popart-grootheid, Allen Jones. Allen Jones, vooral bekend om zijn controversiële fetisj meubels, heeft sinds de opkomst van Pop in de jaren vijftig een uniek opvallende beeldtaal behouden. In beeldhouwkunst, schilderkunst en lithografie versmelt hij vrouwelijke figuratie met de iconografie van het stadsleven, consumentisme en spektakel. Het werk van Jones is tentoongesteld in solotentoonstellingen over de hele wereld, meest recentelijk in een groot retrospectief in de Royal Academy, Londen. Voor de Naomi Campbell Art Edition gebruikt Jones’ kunstwerk gestileerde contouren en gladde oppervlakken om een ​​gevoel van aanraking op te roepen, terwijl het de rol van het supermodel in de hedendaagse cultuur verkent. In de woorden van Jones: “het probeert niet om Naomi te illustreren, maar om haar in te kapselen.”

Art Edition van 100 exemplaren (nr. 101-200), genummerd en gesigneerd door Naomi Campbell, met een kunstwerk van Allen Jones en gesigneerde prent Vogue Italy (1996) door Paolo Roversi.

Ook verkrijgbaar als tweede Art Edition (Nr. 1-100) met een alternatief kunstwerk, en als gesigneerde Collector’s Edition (Nr. 201-1000).

Beide edities van het Naomi Campbell boek shop je online bij www.westside.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *