Bron: rahims on Flickr.com

Als je een echte designliefhebber bent, dan heb je vast gehoord van Charles en Ray Eames. Dit man-en-vrouw duo zorgde in de 20e eeuw voor de meest bepalende designmomenten op het gebied van architectuur en industriële ontwerpen. Het echtpaar werkte voor hun huwelijk, samen als collega’s aan de Cranbrook University of Art, waar zij een aantal unieke en opmerkelijk ontwerpen hebben gemaakt. Waaronder hun eigen huis, het “Eames-huis”. Het werk van Charles en Ray was een publieke vertoning van eén breed en allesomvattend doel, namelijk invloed hebben op het leven van mensen en de omgeving waarin zij zich bevinden. De Eames stoelen, die bestonden uit gezellige loungers tot strak vormgegeven fauteuils, zijn vandaag de dag nog altijd super populair en erg gewild. Moderne ontwerpers verwijzen dan ook vaak terug naar het werk van Charles en Ray

Enkele bekende werken

Ray en Charles brachten hun voorgevormde fauteuil van glasvezel in 1950 uit, nadar deze wed gecreëerd voor de internationale wedstrijd voor goedkoop meubeldesign, gesponsord door het MoMA. Dit betaalbare glasvezelontwerp was een antwoord op de destijds beperkte financiële en materiële middelen die beschikbaar waren als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

De eerste edities van de stoel bestonden uit een gegoten plastic basis op een aluminium voet, bekleed met stoffen kussens. Uiteindelijk breidde de stijl zich verder uit en werd de stoel op verschillende manieren geproduceerd. Zo waren er afwerkingen, onderstellen en bekleding opties beschikbaar. De stoelen werden enorm populair en verschenen overal, van sportstadions tot aan lounges.

Eames Lounger & Ottoman

De befaamde Eames Lounge-stoel en de Eames Ottoman werden in 1956 uitgebracht door het bedrijf Herman Miller. Deze items worden vandaag de dag nog steeds geproduceerd en verkocht. Deze stoel was in tegenstelling tot de strakke en losse lijnen van andere ontwerpen, bedoeld om meer uitnodigend te zijn. Designhistoricus Pat Kirkham zei ooit dat de stoel een warme, ontvankelijke uitstraling van een veelgebruikte eerste honkmanhandschoen zou moeten hebben. Deze stoelen waren gemaakt van voorgevormd multiplex, verwarmd en werden vervolgens gebogen, gevormd en bekleed met leer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *